Gram omzetten naar Mol calculator

Persoon wijst naar het element Ruthenium in een interactieve weergave van het periodiek systeem der elementen.

In de chemie wordt de Mol als fundamentele eenheid gebruikt die ons helpt om de wereld op atomisch en moleculair niveau te begrijpen. Maar wat is een Mol precies, en waarom is het zo belangrijk in de chemie?

Een Mol is een maateenheid die gebruikt wordt om een specifieke hoeveelheid stof aan te duiden. In de basis is het een manier om over atomen, moleculen, of andere chemische eenheden te praten in termen die handelbaar zijn op een menselijke schaal. De definitie van een Mol is gekoppeld aan het aantal koolstofatomen in precies 12 gram zuiver koolstof-12. Dit komt overeenkomt met 6,022×1023 deeltjes. Dit gigantische aantal, bekend als het Avogadro-getal, biedt een brug tussen de microscopische wereld van atomen en moleculen en de macroscopische wereld waarin we leven.

Hoe je het aantal Mol van een stof berekend wordt hieronder stapsgewijs uitgelegd. Ook hebben we een handige Mol calculator toegevoegd waarmee je je berekening kunt controleren.

Stap 1: Bereken de molecuulmassa

Om de molecuulmassa van een molecuul te berekenen heb je de molecuulformule nodig. Stel je voor dat je de volgende stof hebt:

Natriumhydroxide
Molecuulformule: NaOH

Bepaal vervolgens de elementen waaruit het molecuul bestaat en bepaal van ieder element het aantal atomen en de atoommassa. In het geval van de stof natriumhydroxide hebben het volgende:

  • 1 natrium atoom (Na) met atoommassa 22,990 u
  • 1 zuurstof atoom (O) met atoommassa 15,999 u
  • 1 waterstof atoom (H) met atoommassa 1,008 u

Tel vervolgens alle massa’s bij elkaar op:

(1 x 22,990 u) + (1 x 15,999 u) + (1 x 1,008 u) = 39,997 u

De molecuulmassa van natriumhydroxide is dus 39,997 u.

Stap 2: Gram omzetten naar Mol

In het voorbeeld van natriumhydroxide hebben we een molecuulmassa van 39,997 u. Dit betekent volgens de definitie van de Mol dat 39,997 gram natriumhydroxide gelijk is aan 1 Mol.

39,997 gram NaOH = 1 Mol

Stel je voor dat we 100 gram Natriumhydroxide hebben. Om dit te converteren naar de eenheid van Mol, delen we 100 gram door 39,997.

100 gram / 39,997 u = 2,50 Mol

Je kunt gebruik maken van onderstaande mol calculator om het aantal Mol voor andere stoffen uitrekenen.


Tips en andere handige tools

Ga altijd stapsgewijs te werk en ontleed de molecuulformule in de elementen waaruit deze bestaat. Schrijf iedere stap op en maak een geordende lijst van ieder element en daarbij horende atoommassa. Voer de berekening uit en gebruik de calculator op deze pagina om je berekening te controleren.

Wil je de molariteit van een oplossing berekenen? Dan kun je gebruik maken van onze molariteit calculator door onderstaande link te volgen.