Schoonmaken met Oxaalzuur

Reiniging van een betonnen oppervlak met een hogedrukspuit waarbij oxaalzuur wordt gebruikt om roestvlekken te verwijderen.

Oxaalzuur staat bekend als effectieve reiniger voor uitdagende klussen. Het kan worden gebruikt voor het verwijderen van roest en andere hardnekkige vlekken van diverse oppervlakken, waaronder gebouwen, boten, zwembaden, betonnen paden, en houten structuren. In dit artikel geven we informatie over hoe je met oxaalzuur kunt schoonmaken, leggen we uit hoe oxaalzuur roest verwijdert en geven we een aantal tips over hoe je jezelf kunt beschermen wanneer je aan het schoonmaken bent met oxaalzuur.

Het klaarmaken van een oxaalzuuroplossing

Wanneer je een oppervlakte wilt schoonmaken met oxaalzuur is het belangrijk om eerst al het vuil, vet en gruis te verwijderen van het oppervlakte. Nadat je dit gedaan hebt kan je een oxaalzuuroplossing gaan klaarmaken.

De stof oxaalzuur komt voor als een droog wit kristallijn poeder. Om hiervan een schoonmaakoplossing te maken moet je dit poeder mengen met heet water. Nadat je dat gedaan hebt kun je de oplossing in een sprayfles doen en op het te behandelen oppervlakte aanbrengen. Het is handig om met een borstel het schoonmaakmiddel in te wrijven of om het even te laten zitten zodat het goed in de vlek kan trekken.

Houdt er rekening mee dat heftige vlekken mogelijk meerdere keren behandeld moeten worden voordat de vlek helemaal verdwenen is. Nadat je het oppervlakte hebt schoongemaakt is het altijd belangrijk om af te spoelen met veel water om het gebied te neutraliseren.

Hoeveel oxaalzuur moet ik gebruiken?

De hoeveelheid die je nodig hebt hangt af van de toepassing waarvoor je het wilt gebruiken. Om je een idee te geven zijn hier een aantal suggesties:

  • Voor het schoonmaken van oppervlakten buiten zoals opritten, stoepen en gebouwen is het raadzaam om zo’n 350 gram oxaalzuur per 5 liter warm water op te lossen.
  • Wanneer je vlekken uit hout wilt verwijderen heb je een iets hogere concentratie nodig. Hiervoor kan je het beste 700 gram oxaalzuur per 5 liter warm water oplossen. Breng de oxaalzuuroplossing aan op het hout en laat inwerken. Gebruik indien nodig een borstel om goed in te laten trekken. Nadat het is ingetrokken, spoel het oppervlakte goed af met water totdat er geen wit residu meer te zien is. Als je het oppervlakte wilt schuren zorg er dan voor dat al het witte residu verwijderd is voordat je hieraan begint.
  • Verwijderen van roest met oxaalzuur op metaaloppervlakten kan je doen door eerst het oppervlakte schoon te maken. Vervolgens kan het metaal ondergedompeld worden in een oxaalzuuroplossing van 100 gram oxaalzuur per liter water. Het oxaalzuur moet op het metaal inwerken en het moet mogelijk een hele dag ondergedompeld blijven om al het roest te verwijderen. Nadat dit gedaan is moet je het metaal afspoelen en drogen.

Hoe werkt schoonmaken met oxaalzuur?

Oxaalzuur staat erom bekend een effectief middel te zijn in de strijd tegen roest. Het kan hardnekkige vlekken verwijderen waarbij andere schoonmaakmiddelen vaak tekort schieten. We leggen je hieronder de chemische reactie uit die plaatsvindt bij de reactie van oxaalzuur met roest.

Wanneer oxaalzuur in contact komt met roest vindt er een chemische reactie plaatst. Roest (ijzeroxide) wordt hierbij omgezet in ijzeroxalaat. Omdat ijzeroxalaat een in water oplosbaar zout is, kan het gemakkelijk worden weggespoeld.

Wat er gebeurt is dat het ijzer in de roest zichzelf hecht aan het geoxideerde koolstof in het zuur om het ijzeroxalaat te vormen. Het waterstof en zuurstof blijft over en vormt samen weer water.

De chemische reactie ziet er als volgt uit:

Fe2O3 + 3H2C2O4 -> Fe2(C2O4)3 + 3H2O

Veiligheidsmaatregelen bij het schoonmaken met oxaalzuur

Het veilig omgaan met oxaalzuur tijdens schoonmaakwerkzaamheden vereist strikte voorzorgsmaatregelen vanwege de potentieel gevaarlijke aard van de stof. Als krachtig zuur kan het ernstige huidirritaties veroorzaken en is het schadelijk bij inademing. Daarom is het essentieel om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, zoals veiligheidsbrillen, handschoenen en in sommige gevallen een ademhalingsmasker, vooral bij werken in slecht geventileerde ruimtes of bij gebruik van hoge concentraties. Zorg altijd voor voldoende ventilatie om de blootstelling aan dampen te minimaliseren. Het is ook belangrijk om direct contact met de huid en ogen te vermijden, omdat oxaalzuur irritatie of zelfs chemische brandwonden kan veroorzaken. Na gebruik dient elke blootgestelde huid grondig te worden gewassen om resterend zuur te verwijderen. Bij het mengen of hanteren van de droge kristallen is extra voorzichtigheid geboden om inademing te voorkomen, wat ademhalingscomplicaties kan veroorzaken. Daarnaast is het van belang om oxaalzuur buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden en de opslagvoorschriften nauwgezet te volgen. In geval van accidentele inname of blootstelling, zoek onmiddellijk medische hulp. Deze voorzorgsmaatregelen zijn essentieel om veilig en verantwoord te werken met oxaalzuur, een effectief maar potentieel gevaarlijk reinigingsmiddel.

Waar kan ik Oxaalzuur kopen?

Oxaalzuur is vaak verkrijgbaar in emmertjes van 1 kg tot en met 5 kg, of in zakken van 25 kg. Een oplossing van deze stof kan je vaak in de bouwmarkt vinden, bijvoorbeeld als roestverwijderaar of houtbleekmiddel. Voor de pure kristalvorm van oxaalzuur, waarmee je zelf een schoonmaakoplossing kunt maken, moet je bij een chemisch specialist zijn. Bij DutchChems is deze pure verkrijgbaar. Bezoek onze webshop voor meer informatie en aankoopopties.